Kuikendrama....

15-04-2023
Happy birthday to our best mom ❤️
Happy birthday to our best mom ❤️

Words are not enough to express the unconditional love that exists between a mother and a daughter.

And I am so happy with my mom! ❤️ Feest vandaag ons mam is 75 jaar geworden! Dus niet heel fijn als je dan veel op bed ligt.. Maar ja. Die regie hebben we helaas zelf niet in de hand 😥.

Daar ben ik weer even een stukje van de afgelopen week. Kort stukje waarschijnlijk omdat ik al de hele dag een nare hoofdpijn heb. De reden kun je vast wel raden… in ieder geval komt er veel in voor 😇..

Deze week was het eindelijk zover, dag 21 vanaf het aangaan van de broedmachine. En dat wil zeggen dat de eerste eieren uit zijn gekomen. Als eerste had ik er 5 eieren van onze eigen kippen ingedaan. 3 Brahma eieren, 1 combi ei Brahma/dubbel gezoomde barnevelder en 1 Serana eitje wat al verder was maar wat ik wilde uitproberen. Lekker lang verhaal in het kort 5 eieren erin en er zijn er 3 uitgekomen. 3 stoere gele kuikens. Uiteraard niet zonder drama 😂. Op dag 19 zag je gaatjes komen in deze 3 eieren. Ook dat dan begin je het gepiep te horen, het snaveltje maakt namelijk het gaatje, daarna moet je geduldig wachten tot ze zelf uitkomen (geduldig wachten en ik… geen goede combi maar… gedaan!). De eerste kwam uit op donderdagavond. Super leuk om het nu echt te zien gebeuren, normaal zit de kip erop en heb je daar de kuikens maar nu zag je dat het voor zo'n kuikentje echt wel hard werken is om uit dat ei te komen. Het moment van het eerste ei ook kunnen filmen. Iets wat niet vreemd is als je al dagen voor het venster hangt 🤭. Vervolgens kroop het eerste lelijk natte kuiken als een malle door de bak met eieren. Daar komt vast het gezegde van… als eenkip zonder kop! Ik zat net even wat te drinken toen ik een gek geluid hoorde. Direct sprong ik omhoog en stond bij de broedmachine. En wat denk je, zat het kuiken met zijn lange teen in de ventilator. Dat kuiken heftig piepen natuurlijk en ik … van slag… hoe dan? Zo'n machine hoort daar toch op gemaakt te zijn? Of toch ook weer niet? Maar goed ik die klep omhoog kuiken eruit gehaald, gelukkig was alleen het topje van 1 teentje eraf (terwijl ik dit typ denk ik wauw…. Dat is eigenlijk ook best heftig en pijnlijk) en bloedde het heel even een heel klein beetje. Maar ja… volgende stap wat moet ik met het kuiken doen? Ik het kuiken in een washandje in mijn nek gelegd om hem warm te houden, kuiken was stil en een stil kuiken is een tevreden kuiken. Gelukkig heb ik altijd een voorraad fotolijstjes liggen dus eentje gepakt en het glasplaatje eruit gehaald om op de ventilator te leggen. Om hiermee verdere amputaties te vermijden hopelijk. Missie geslaagd. Volgende stap waar laat ik de kuikentjes want de broedmachine heeft een hoge luchtvochtigheidsgraad en de kuikentjes bleven drijfnat door de overige eieren sjezen. Gelukkig was Chris inmiddels thuis en die heeft me even geholpen om een tijdelijk verblijf te maken in een oude kattenbak voor die nacht. De comfort warmteplaat erboven en rustig slapen.

Natuurlijk niet rustig geslapen en er 3x uit geweest om te kijken. In de ochtend vroeg nog een keer gekeken en toen werd ik om half 9 wakker door hard gepiep. Ik ben zonder te vallen, wat op zich al heel verassend is, de trap afgestormd en keek in de kattenbak.. 2 kuikens. Shit waar is nummer 3? Ik kijken in de keuken, nergens.. Inmiddels vreesde ik het ergste omdat de katten ineens heel actief waren zo vroeg in de ochtend. Gelukkig zag ik geen bloed dus verder op zoektocht en ja hoor, daar zat het kuiken in de hal onder de jassen. Helemaal heel, droog en oké! Top, ik ook oké! Beestje gepakt en terug gedaan. Om vervolgens in mijn pyjama het kuikenhok uit de schuur te halen en de warmte lamp en plaat erin gezet. Tussendoor de hongerige paarden gedaan, kuikens verhuisd en maar even terug naar bed.

En dus ook dit jaar geen veulentjes voor ons maar kuikentjes. Maar om eerlijk te zijn…. ik ben er net zo druk mee… zo niet nog drukker omdat we in totaal 24 bevruchte eieren in het machine hebben liggen. Gek? Zo kunnen.. in ieder geval gek op al onze diertjes!

Fijn weekend