Music please.....

06-11-2018

Bring it back, bring it back. Don't take it away from me. Because you don't know what it means to me. Love of my life, don't leave me....

Dinsdagavond acht uur, zittend in het kantoor luisterend naar Queen op het moment dat ik begon met mijn blog Love of my life... Een ontzettend mooi nummer, naar mijn bescheiden mening. Ik was eigenlijk helemaal niet van plan om het over muziek te gaan hebben maar nu ik zo zit en het volgende nummer (The show must go on) begint. Doe ik toch maar een dappere poging om uit te leggen wat muziek voor mij betekend. Altijd heeft het al een plaats in mijn leven gespeeld. Hiermee bedoel ik niet op professioneel niveau maar er was vaak muziek, thuis de radio of LP's en later cassette bandjes en Cd's. Mijn zus en ik stonden vaak in de serre met de soundmixer (ooit gewonnen door mijn vader met vissen!) te zingen, zelfs op feestjes en verjaardagen. Daar waar we begonnen met 'kinderen voor kinderen', waarbij 'Teddybeer, teddybeer' mijn favoriet was, werden het later serieuzere nummers ik was vooral dol op de Carpenters en Bonny Tyler. Mijn zus overigens heeft het zingen gewoon weer opgepakt en staat komend weekend gewoon solo te zingen bij "the disco-train" hoe ruig is dat!!! #zusheeltrotsopje! Verder was ik in mijn tienerjaren dol op TMF en dreef ik mijn moeder soms tot waanzin door, met het door haar genoemde bonkbonk muziek, keihard aan te zetten. Verder was ik natuurlijk rond deze periode gek op Jermain Jackson en Pia Zadora met 'when the rain begins to fall' en heb ik het nummer van Glen Medeiros (oké, deze naam heb ik op moeten wist alleen de tekst nog J) 'Nothing's gonna change my love for you' helemaal grijs gedraaid. Helemaal verliefd op het verliefd zijn in die tijd. Ik was wel een laatbloeier want mijn eerste echte (kus-) vriendje kreeg ik pas op mijn 16. Maar ik dwaal weer af... dat doet muziek dus nu nog steeds!

Toen was er voor iedere stemming die ik had wel een passend nummer. En dat is eigenlijk nooit veranderd, totdat ik ziek werd. Liedjes kregen bijna allemaal een andere betekenis. Een lied kan je kippenvel bezorgen zonder iets te denken of doen. Zoveel nummers hebben gigantisch mooie teksten. En in al die jaren dat ik toch naar muziek luisterde drongen deze niet echt tot me door. Nu wel... Ik kan dan ook opeens spontaan in tranen uitbarsten bij bepaalde nummers, niet eens de nummers die ik heb uitgekozen voor mijn crematie maar de gewone nummer die zo nu en dan voorbij komen op de radio. Ik denk nu we het einde van het jaar naderen dat dat gevoel nog wel zal aanzwengelen met alle top1000, top500 en you name it. Op stal zing ik uit volle borst (hoewel die na 15 jaar borstverkleining iets minder vol zijn J) mee totdat de tranen het niet meer mogelijk maken. Niet omdat ik zielig of verdrietig ben dan, maar gewoon sommige nummers 'raken' me nu eenmaal. Daarom wilde ik nu proberen te analyseren wat het precies is wat je raakt. Echter dat gaat hem niet worden, ik zou het niet weten. Het zijn emoties, gevoelens, gedachten.. hmmm... het is heel veel eigenlijk. En terwijl ik best goed kan verwoorden wat er doorgaans door mee heen gaat en wat er speelt, kan ik dat dan weer niet. Ik weet van Chris dat hij ook van bepaalde nummers echt houd, dus heel vreemd zal het wel niet zijn dat ik het niet kan beschrijven.

Vorig jaar toen ik ziek werd hebben Chris en ik samen een lijst gemaakt, voor als ik er niet meer ben. En net als de kist, die al in tweevoud genoteerd, zijn er nu dus ook legio van nummers die ik toevoeg en schrap aan die lijst. Toen we bezig waren met het opstellen van 'mijn lijstje' maakten we gebruik van internet. Ja, geloof het of niet maar er bestaat zelfs een Top 20 (en meer) voor uitvaartmuziek. En hoewel ik mijn eigen persoonlijkheid heb, waren toch heel veel nummers op die lijst de nummers die ik ook graag wilde. Cliché eigenlijk, maar ja.... Ook een gevoelskwestie denk ik. Afijn, die lijst is dus nu wel veranderd in nummers die ook echt iets voor mij (sommige ons) betekenen. Laten we hopen dat ik die lijst nog vaak zag aanpassen!! En ondertussen gewoon lekker kan mee-blèren op stal of waar dan ook!

Fijne avond.